Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Εθελοντικές οργανώσεις που δρουν στην Τήνο
Οι φίλοι του πρασίνου
   Ο σύλλογος προστασίας και αναδασώσεως της Τήνου « ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ» είναι ένα οικολογικό σωματείο με 500 ενεργά μέλη και είναι αναγνωρισμένο από το Ελληνικό κράτος. Ιδρύθηκε το 1975 με έδρα την Τήνο, με σκοπό την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Τήνου. Ιδιαίτερη προστασία έχει δείξει :
·         Στην προφύλαξη των φυσικών της καλλονών
·         Στην αποφυγή καταστροφής ή αλλοιώσεως του νησιωτικού και παραδοσιακού χαρακτήρα του τοπίου
·         Στην διαφύλαξη της λαογραφικής και καλλιτεχνικής παραδόσεως του νησιού
·         Στην διάσωση και στην προστασία όλων των λαϊκής τέχνης μνημείων όπως περιστεριώνες, εξωκλήσσια, ανεμόμυλοι κ. α.
·         Στην προστασία,συντήρηση αλλά και επέκταση του υπάρχοντος πρασίνου με διάφορα προγράμματα όπως αναδασώσεις, καθαρισμούς ακτών κλπ.
·          Στην δημιουργία περιβάλλοντος χώρου και κατάλληλου εξωραϊσμού γύρω από αρχαιολογικούς χώρους , μνημεία λαϊκής τέχνης, πηγές, κλπ. με τη δημιουργία αλσυλλίων.


Ανοιχτή επιτροπή αλληλεγγύης
     Η  Ανοιχτή Επιτροπή Αλληλεγγύης «ζει» μόλις τρείς μήνες στο νησί μας. Η Επιτροπή αναζητεί και προτείνει εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης που έχει επηρεάσει όλους μας. Βοηθά άπορες και μη οικογένειες με τρόπους όπως: ανταλλακτικά παζάρια, χαριστικά παζάρια κλπ. Η δράση της επεκτείνεται ακόμα στους παρακάτω τομείς:
·         Εκπαίδευση.
·         Υγεία.
·         Διατροφή και διαβίωση.
·         Προσφορά υπηρεσιών και εργασιών.
·         Πολιτισμός .
·         Στήριξη- συμπαράσταση συνανθρώπων μας.
·         Ενημέρωση για διάφορες πληροφορίες.
 Όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε σ’ αυτή την προσπάθεια.Οι φίλοι του Κέντρου Υγείας "Νικόλαος Κόγκος"
     Ο   σύλλογος αυτός ιδρύθηκε πριν μερικά χρόνια προς τιμή του γιατρού  Νικόλαου Κόγκου,  ο οποίος:
·         Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 11 Μαΐου 1951.
          Σπούδασε την Ιατρική στην Ιταλία.
          Εργάσθηκε ως αγροτικός Ιατρός στην Ανάφη.
          Συνέχισε τις σπουδές του στο Καναδά.
          Εργάστηκε σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας.
          Απέκτησε την ειδικότητα «Γενικής Ιατρικής».
          Συνέχισε σπουδές στο τομέα Επαγγελματικής Υγιεινής.
          Εργάσθηκε ως Διευθυντής Γενικής Ιατρικής στο Κ.Υ. Τήνου.
          Απεβίωσε στην Αθήνα, στις 26 Δεκεμβρίου 1994.
          Γνώριζε τρεις γλώσσες: Αγγλικά, Ελληνικά και Ιταλικά.
Ο Σύλλογος βοηθά το Κέντρο Υγείας με διάφορους τρόπους. Τα χρήματα τα συγκεντρώνει συνδρομές, εράνους, δωρεές κλπ. Στον σύλλογο έχουν προσφέρει ο Δήμος  και το Π.Ι.Ι.Ε.Τ.

Η Κάριτας
Caritas Hellas 
Η Κάριτας, που στα λατινικά σημαίνει Φιλανθρωπία, είναι το επίσημο όργανο φιλανθρωπίας της Καθολικής Εκκλησίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Κάριτας με τη σημερινή της μορφή ιδρύθηκε το 1950 στην Ευρώπη. Αναπτύχθηκε τοπικά και όταν η Β’ Σύνοδος του Βατικανού επικύρωσε και ανέπτυξε τις τοπικές Εκκλησίες, δηλαδή Επισκοπή και λαό, τότε η Κάριτας πήρε μεγαλύτερη έκταση ανά τον κόσμο. Σκοπός της Κάριτας είναι η πραγματοποίηση του Ευαγγελικού Μηνύματος της Αγάπης και της δικαιοσύνης μέσα στον κόσμο, η προώθηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, με ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα και κοινότητες που βρίσκονται σε ανάγκη. Συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες των λαών για να καλυτερεύσουν τον τρόπο ζωής τους και επεμβαίνει στις περιπτώσεις καταστροφών ή κάποιας άλλης επείγουσας ανάγκης. Το 1976 η Καθολική Ιεραρχία της Ελλάδας ίδρυσε σε πανελλήνιο επίπεδο την Κάριτας Ελλάς. Μετά το πανευρωπαϊκό συνέδριο της Κάριτας Ευρώπης στην Αθήνα το Μάιο του 1981, συγκροτήθηκαν όλες οι φιλανθρωπικές επιτροπές των Επαρχιών της Ελλάδας σε Ένωση με την επωνυμία Κάριτας Ελλάς, με Πρόεδρο ένα μέλος της Ιεραρχίας.


Το Αδελφάτο του γηροκομείου

Το Αδελφάτο Της Στέγης Ευγηρίας του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. άρχισε να λειτουργεί μετά το τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου. Τότε δηλαδή που δημιουργήθηκε το γηροκομείο για να περιθάλψει κυρίως τους πρόσφυγες από τη Ρουμανία και τους απόρους Τηνίους. Τα μέλη του Αδελφάτου προτείνονται από το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. και το Δήμο Τήνου. .Αρχικά στο Αδελφάτο μετείχε και εκπρόσωπος του Ο.Η.Ε.

Ανταλή Μαριέττα, Αλβέρτη Μαριάνθη, Βελαλοπούλου Δανάη, Βίλλας Βερνάρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου